Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 206

“9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 206 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 206

Nasiruddin Tûsî
Matematikçi, astronom, siyasetçi [D. Tus /
Horasan (İran), 21 Şubat 1201-Ö. Bağdat, 25 Haziran 1274]. Tam adı Ebu Ca’fer Muhammed İbn Muhammed İbnü’l-Hasan Nasıreddin’dir.
Kemaleddin İbn Yunus ve Muînüddin Sâlim’in öğrencisi olan Tusî, daha genç yaşlarında iken zamanına kadar yer yer yıkılagelmiş ve sağlığını yitirmiş olduğunu gördüğü matematik sistemini yeniden kurma başarısını kazandı. Grek diline çok iyi hâkim olması sayesinde birçok Yunan matematik ve astronomi eserini kendinden öncekilere göre daha mükemmel ve genişletilmiş biçimde Fars ve Arap dillerine çevirdi. Zamanımızın büyük bilim tarihçisi G. Sarton, Tusî’nin eserlerinin sayısını 61 ’e çıkarmış olmakla onun bilim alanında ne büyük emekler vermiş olduğunu açıkça gösteriyor. Bu eserler konuları itibarıyla; aritmetik, geometri, trigonometri, astronomi, optik, mineraloji, coğrafya, tıp, mantık, felsefe, ahlak, müzik ve edebiyatla ilgilidir.

Eski Doğu’nun pozitif bilim yazarları içinde Tûsî kadar didaktik (öğretici) ve bugünün bilimsel yöntemlerine uygun, sistemli eser yazmış olanına pek az rastlanır. Teorilerinde kendi görüş ve kesin kanıtlarıyla, kendinden öncekilerin yapmış olduklarını tarafsızca ayırt etmeyi ve kendininkine göre üstünlük sezdiği durumları büyük bir saygı ve değerbilirlikle belirtmeyi çok iyi bilmiştir. O kadar ki, Kitabı Şeklü’l-Kutta adlı eserinde, açıları bilinen küresel üçgenlerin “Şeklü’z Zilî” (tanjantlar teoremi) kuralıyla çözümü sorununda, küre üzerinde bütün özel durumlarda geçerli bir çözüm yöntemini bilmediğini belirtecek kadar alçak gönüllülük de göstermiştir.

Tusî, bu eserinde; küre üzerindeki büyük dairelerin oluşturduğu çeşitli üçgen ve dörtgenlerin topolojik sentezinde o kadar geniş bir çözümleme yapmayı başarmıştır ki kendinden sonra modern analitik yöntemlerin bunlar aracılığıyla kolayca çıkarılabilmesi olanaklı olmuştur. Kısaca, Tûsî bu eserinde her iki trigonometriyi (düzlem ve küre trigonometrileri) sistematik şekilde incelemiştir. Tûsî bu kitabında, küre üzerindeki üçgen ve dörtgenlerle ilişkili problemlerde derin bir geometrik birikime sahip olduğunu göstermiştir. Örneğin üç açısı bilinen küresel bir üçgenin çözümünü, bugün yaptığımız gibi, kutupsal üçgen kullanmak suretiyle, üç kenarı bilinen üçgen çözümüne getirecek geometrik dönüşüm mekanizmasını o düşünmüştür.

Batılı birçok büyük matematikçiyi XVIII. yüzyıldan beri uğraştırmış bir sorun vardı ki o da Öklit’in 5 numaralı paraleller aksiyomunun ispatıdır. Bu aksiyom bir türlü ispat edilememekle birlikte ancak onun kabulü ya da bir eş değerinin yerine konulmasıyla Öklit geometrisi geçerliliğini koruyabiliyordu. Tûsî, 5 numaralı aksiyomla karşılaştığı zaman, onu ikna edici bulmamış olacak ki bu aksiyom yerine bir yenisini koymayı denemişti. Tûsî bu yeni aksiyomla bir üçgenin iç açıları toplamının 180 dereceye eşit olacağını ispat etti ve bundan da Öklidis aksiyomunu derhâl çıkardı. Elimizde bulunan ikinci Tahrir’de ve Tahrir-ül-Mutavassıtat kolleksiyonunun 18. kitabı olan Kitabı-Şerhi-Masadirat’ta (yani geometri aksiyomlarının yorumu) Tûsî’nin özgün görüş ve buluşları çoktur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayıncılık Matematik Ders Kitabı Sayfa 206 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!