Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 302

“9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 302 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 302

Ebu’i Vefa el – Buzcani

Ebu’l Vefa 10 Haziran 940 tarihinde İran, Buzgan’da doğmuştur. Tam adı Ebu el-Vefa Muhammed bin Yahya bin İsmail bin el-Abbas el Büzcani’dir. Ebu’l Vefa, matematik ve astronomideki hizmetleriyle ilim tarihinde unutulmazlar arasında yerini almıştır. Onu, gerek klasik ve gerekse modern matematik konularında gördüğümüz birçok trigonometrik kavram, tarif, teorem ve formülleri ilk defa ortaya koyan bir Müslüman bilgin olarak tanıyoruz. Yazdığı eserler, yüzyıllarca hem İslam dünyasında, hem de Avrupa’da kaynak kitaplar olarak kabul edilmiştir.

Ebu’l Vefa matematik ve özellikle trigonometri üzerinde çalışmalar yapmıştır. Trigonometrinin altı esas oranı arasındaki trigonometrik ilişkileri ilk defa ortaya koymuştur. Bu oranlar günümüzde aynen kulanılmaktadır.

Gıyaseddin Cemşid el-Kaşi

Giyaseddin Cemşid, 14. yüzyılın son yarısında Keşan’da doğmuş, yaptığı çalışmalar ve araştırmalarla tanınan astronom ve matematikçidir. Doğum ve ölüm tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber öğrenimini Keşan’da tamamladığı söylenmektedir. Matematik tarihinde ondalık sistemin kaşifi olarak geçer. Yüksek dereceden sayısal denklemlerin yaklaşık çözümlerine ilişkin bulduğu yöntemlerle de dikkat çeken Cemşid, aynı zamanda hekim, matematikçi ve gök bilimcidir. Yapmış olduğu gözlemlere dayanarak yazdığı “Khagani Zici” adlı eseri Doğu ve Batı dünyasında birkaç yüzyıl boyunca kullanılmıştır.

Gıyaseddin Cemşid el-Kaşi’nin en önemli eseri, Ortaçağ İslâm Dünyası’ndaki matematik bilgisini bütün yönleriyle sergilediği “Matematiğin Anahtarı” adlı kitabıdır; bu eserinin bir bölümünde ondalık kesirleri kuramsal yönden incelemiş ve kesirlerle toplama, çıkarma, çapma ve bölme gibi aritmetiksel işlemlerin nasıl yapılacağını örnekleriyle göstermiştir. Burada vermiş olduğu bilgiler daha sonra 16. yüzyılın Osmanlı ünlü matematikçilerinden ve astronomlarından Takiyuddin tarafından kullanılacak, trigonometri ve astronomiye uygulanarak geliştirilecektir.

Giyaseddin Cemşid yüksek dereceden sayısal denklemlerin yaklaşık çözümlerine ilişkin bulduğu yöntemlerle de ünlüdür. 1 derecenin sinüsünü 18 ondalığa kadar, pi sayısını da 12 ondalığa kadar doğru olarak bulmuştur. Astronomi ve matematiğe ait çok sayıda eseri vardır. En önemli eseri “Risa- let’ül Muhitiyye ve Miftah-ül Hitap”tır. Bu eserlerinden bazıları İstanbul, Ayasofya ve Nuruosmaniye Kütüphanelerindedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayıncılık Matematik Ders Kitabı Sayfa 302 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!