Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 12 Cevabı

11. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 12 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 12 Cevabı 

KAVRAMLAR

Yönlü Açı, Derece, Dakika, Saniye, Radyan, Esas Ölçü, Trigonometrik Fonksiyon, Periyot, Periyodik Fonksiyon

HAZIRLIK ÇALIŞMASI

Günlük hayatta rastlanan birçok varlık belirli bir merkez etrafında döner. Güneş sistemindeki gezegenler, makine dişlileri, çarklar, saatlerde yer alan akrep, yelkovan vb. bunlara örnek verilebilir. Bir duvar saati beşi gösterdiğinde saatin akrebi ile yelkovanı arasındaki açı nasıl bulunabilir?

  • Cevap: Saatin akrebi ve yelkovanı arasındaki açı, beş gösterildiğinde 150 derece olacaktır. Çünkü bir saat tam turda 360 derece döner, bu da 12’e bölünerek her bir saat için 30 dereceye denk gelir. Beş gösterildiğinde ise, yelkovan 30 x 5 = 150 derecelik bir açı yapacaktır.

Gök biliminde eksen eğikliği bir gök cisminin Ekvator düzlemi ile yörünge düzlemi arasındaki açısı olarak tanımlanır. Eksen eğikliği bilindiğinde yörünge düzlemi ile yer ekseni arasındaki açı nasıl bulunabilir?

  • Cevap: Yörünge düzlemi ile yer ekseni arasındaki açı, eksen eğikliği ile 90 derece farkının alınmasıyla bulunabilir. Örneğin, Dünya’nın eksen eğikliği 23.5 derece olduğundan, yörünge düzlemi ile yer ekseni arasındaki açı 90 – 23.5 = 66.5 derecedir.

Güneş ışınlarının belirli açılarla cisimlere vurması sonucunda gölgeler oluşur. Bu açılara bağlı olarak cisimlerin gölge boyları değişiklik gösterir. 21 Mart’ta öğle vakti Ekvator üzerinde bulunan bir yere Güneş ışınları dik açıyla vuracağından bu tarihte buradaki bir cismin gölgesi oluşmaz. Güneş ışınlarının bir cisme vurduğu açı bilindiğinde cismin gölge boyu nasıl hesaplanabilir?

  • Cevap: Cismin gölge boyu, Güneş ışınlarının cismin üstüne düştüğü açıya ve cismin boyuna bağlı olarak hesaplanabilir. Örneğin, cismin yüksekliği 2 metre ise ve Güneş ışınları 45 derecelik bir açıyla cismin üstüne düşüyorsa, cismin gölge boyu 2 x tan(45) = 2 metredir. Burada “tan” açısal tanjantı ifade eder.

11. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 12 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!