Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Matematik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198

10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 198 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Matematik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198

Bilim İnsanları

Brahmagupta (Bırahmagupta) (598-670)

7. yüzyılda yaşamış Hintli matematik ve astronomi bilginidir. Döneminde Hindistan’ın önde gelen matematik merkezlerinden biri olan Ujjain’deki (Uycen) gözlemevinin başına geçti. Bu gözlemevi önemli bir matematik astronomi okulu hâline geldi. En önemli eseri Brahmasphuta- siddhanta’dır (Bırahmasfutissidanta) (Brahma Sisteminin Düzeltilmiş Hâli) ve 628 yılında yazmıştır. 25 bölümden oluşan bu eserin 12. ve 18. bölümleri matematik ile ilgilidir. Brahmagupta, eserinde sayı sistemlerini, döneminin diğer matematikçilerinden farklı bir anlayışla ele almıştır. Aynı iki sayının birbirinden çıkarılmasının sonucunun “sıfır” olduğunu tanımlamış, aynı zamanda “sıfır” ile ilgili bazı özellikleri de belirlemiştir. Buna göre bir sayıya “sıfır” eklendiğinde veya bir sayıdan “sıfır” çıkarıldığında sayı değişmeden kalır ve “sıfır” ile çarpılan bir sayı “sıfır” olur. Brahmagupta daha sonra “sıfır”a bölmeyi de içerecek şekilde aritmetiği genişletmeye çalışmıştır. Ayrıca pozitif sayılar ve negatif sayılar açısından bazı aritmetik kurallar da vermiştir. Brah- magupta’nın bu eserde sunduğu bir başka aritmetik sonuç, karekök hesaplama algoritmasıdır. Ayrıca ilk n doğal sayısının karelerinin ve küplerinin toplamı olan aşağıdaki formülleri bulmuştur.

Brahmagupta, Brahmasphutasiddhanta’da dikdörtgenlerin alanıyla ilgili görüşlerine de yer vermiştir. Brahmagupta’nın ikinci eseri ise Khandakhadyaka (Kinkik) adını taşır. Bu kitabı 665 yılında yazmıştır. Sekiz bölümden oluşan bu eseri ilk eserinin bir tekrarı niteliğindedir. Brahmagupta, bu ikinci eserinde matematikle ilgili olarak sinüs değerlerini hesaplamak için interpolasyon (tahmin yoluyla çözme) formülünü vermiştir. Ayrıca bir yılın 365 gün, 6 saat, 5 dakika, 19 saniye olduğunu da hesapladı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 198 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Matematik Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!