Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Engürü Sayfa 233-234-235-236-237-238 Cevapları

[giris]6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Engürü Yayınları Sayfa 233-234-235-236-237-238 Cevapları ve Soruları[/giris] [syf]6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 233 Cevapları Engürü Yayınları[/syf]

Su İçmek Önemli

Su, insan yaşamı için nefes almaktan sonra gelen en önemli ögedir. İnsan besin almadan haftalarca yaşayabilmesine karşın susuzluk durumunda ancak birkaç gün yaşayabilir. İnsan vücudundaki su oranı %42 ile %75 arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insan vücudunun ortalama %59’u sudur. Suyun vücuttaki başlıca görevleri besinlerin sindirimi, emilimi, vücut ısısının denetimi, eklemlerin kayganlığının sağlanmasıdır. Vücutta oluşan zararlı maddelerin atılmasını sağlamak ve vücut sıvı dengesini koruyabilmek için genellikle günde 8-10 bardak su tüketilmesi önerilmektedir. Tüketilen suyun temizliğine de özen gösterilmelidir.

Su şişeleri üzerinde genellikle 5 L, 1,5 L, 1 L, 30 cL, 500 mL gibi ifadeler yer almaktadır. Sizce bu ifadeler ne anlama gelmektedir? Bu ifadeler arasında bir ilişki var mıdır? 8-10 bardak su bu ifadelerden hangisine karşılık gelebilir?

  • Cevap:

BUNU DENEYELİM

Araç ve Gereçler: 1 litrelik ve 100 mililitrelik dereceli kaplar, bir ayrıt uzunluğu 1 desimetre olan küp şeklindeki kap, su.

100 mililitrelik kabı su ile doldurunuz.
Suyu 1 litrelik boş kaba boşaltınız ve kap tamamen dolana kadar bu işleme devam ediniz.
1 litrelik kabı doldurmak için 100 mililitrelik kabı kaç defa kullandınız? Kaç mililitre su kullanmış oldunuz? Litre ile mililitre arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Dolu olan 1 litrelik kaptaki suyu bir ayrıt uzunluğu 1 desimetre olan küp şeklindeki boş kaba aktarınız.
Küp şeklindeki kabın hacmini hesaplayarak aldığı su miktarı ile arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap:
[syf]6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 234 Cevapları Engürü Yayınları[/syf]

Litre (L), desilitre (dL), santilitre (cL), mililitre (mL) sıvı ölçme birimlerindendir. Sıvı ölçme birimlerinde büyük birimler küçük birimlere dönüştürülürken verilen sayı her adım için 10 ile çarpılır. Küçük birimler büyük birimlere dönüştürülürken ise verilen sayı her adım için 10’a bölünür. Aşağıda verilen nesnelerin içindeki sıvı miktarlarını altlarındaki ölçülerden uygun olanıyla eşleştirelim.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
[syf]6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 235 Cevapları Engürü Yayınları[/syf]

1 L’lik süt kutuyu tamamen doldurduğundan kutunun hacmi ile süt miktarı eşittir.

Sıvıları ölçme, aynı zamanda sıvının içinde bulunduğu kabın hacmini ölçmedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
[syf]6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 236 Cevapları Engürü Yayınları[/syf]

Ayrıtlarının uzunlukları 18 desimetre, 8 desimetre ve 7 desimetre olan dikdörtgenler prizması şeklindeki boş bir küvetin kaç litre suyla tamamen dolacağını bulalım.

Aşağıda ayrıtlarının uzunlukları verilen dikdörtgenler prizması şeklindeki kaplardan hangilerine 6 litre suyun taşmadan konulabileceğini bulalım.

1,2 litre kolonyanın 40 santimetreküplük şişelerden kaç tanesini tamamen doldurabileceğini bulalım.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
[syf]6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 237 Cevapları Engürü Yayınları[/syf]

ARAŞTIRINIZ – DÜŞÜNÜNÜZ

Nesnelerin hacmini su yardımıyla nasıl belirleyebilirsiniz?

  • Cevap:

SIRA SİZDE

1. Aşağıda verilen sıvı ölçme birimlerini istenilen birimlere çeviriniz.

  • Cevap:

a. 21 L = 21 000 mL
b. 3,8 L = 380 cL
c. 340 cL = 142 mL
ç. 1420 mL = 2,643 cL
d. 2643 mL = 6,7 L
e. 670 cL = 6,7 L

2. Mustafa bir günde 250 santilitre su içmiştir. Mustafa’nın içtiği su miktarını litre ve mililitre cinsinden ifade ediniz.

  • Cevap: 250 cL = 2,5 L = 2500 mL

3. Elif 75 santilitre, 600 mililitre ve 0,72 litrelik şampuanlardan miktarı daha az olanı almıştır. Elif’in aldığı şampuanın miktarını bulunuz.

  • Cevap: 600 mL
[syf]6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 238 Cevapları Engürü Yayınları[/syf]

4. Aşağıda verilen nesnelerin içindeki sıvı miktarlarını yanlarındaki ölçülerden uygun olanıyla eşleştiriniz.

  • Cevap:

a → IV
b → II
c → V
ç → III

5. Aşağıda verilen hacim ve sıvı ölçme birimlerini istenilen birimlere çeviriniz.

  • Cevap:

a. 15 dm3 = 15 L
b. 28 000 cm3 = 28 L
c. 2 dm3 = 2000 mL
ç. 2468 cm3 = 2468 mL
d. 357 L = 357 dm3
e. 7,6 L = 7600 cm3

6. Aşağıda ayrıtlarının uzunlukları verilen dikdörtgenler prizması şeklindeki kaplardan hangilerinin hacminin 10 litreden az olduğunu belirleyiniz.

  • Cevap:

a. 1 m, 1 m, 1 m = 1 m3 = 1000 L
b. 20 cm, 20 cm, 30 cm = 12 000 cm3 = 12 L
c. 10 cm, 10 cm, 10 cm = 1000 cm3 = 1 L
ç. 2 dm, 1,5 dm, 3 dm = 9 dm3 = 9 L

7. Aşağıdaki eşitliklerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

  • Cevap:

(Y) 4 L = 400 mL
(Y) 378 cL = 37 800 L
(D) 2,5 cL = 25 mL
(D) 8500 mL = 8,5 L
(Y) 28 dm3 = 28 mL
(D) 75 dm3 = 75 000 cm3
(D) 360 cm3 = 0,36 L
(Y) 5300 L = 5,3 cm3

8. Ayrıtlarının uzunlukları 8 santimetre, 30 santimetre ve 40 santimetre olan dikdörtgenler prizması şeklindeki kabın hacminin kaç mililitre olduğunu bulunuz.

  • Cevap: 9600 cm3 = 9600 mL

9. Her biri 200 mililitre meyve suyu alan şişelerden 36 tanesini tamamen doldurmak için kaç desi- metreküp meyve suyu gerektiğini bulunuz.

  • Cevap: 7200 mL = 7,2 dm3

10. 2,5 litre portakal suyu, 2000 santimetreküp vişne suyu, 1500 mililitre şeftali suyu alan bir kişinin toplam kaç santilitre meyve suyu aldığını bulunuz.

  • Cevap: 600 cL

11. Bir ayrıtının uzunluğu 60 santimetre olan küp şeklindeki boş bir kabın yarısını doldurmak için kaç litre su gerektiğini bulunuz.

  • Cevap: 108 000 cm3 = 108 L

12. Taban ayrıtlarından birinin uzunluğu 25 santimetre olan kare prizma şeklindeki kabın hacmi 25 litre olduğuna göre kabın yüksekliğinin kaç santimetre olduğunu bulunuz.

  • Cevap: 40 cm

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Engürü Yayınları Sayfa 233-234-235-236-237-238 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz 🙂

Matematik Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap