Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Engürü Sayfa 221-222-223-224 Cevapları

[giris]6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Engürü Yayınları Sayfa 221-222-223-224 Cevapları ve Soruları[/giris] [syf]6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 221 Cevapları Engürü Yayınları[/syf]

Atatürk Barajı

Atatürk Barajı; Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, Fırat Nehri üzerinde kurulu, enerji ve sulama amaçlı kullanılan kaya dolgu tipinde bir barajdır. Barajın yüksekliği 169 metre, gövde hacmi 84 500 000 metreküptür. Baraj gölünün baskısı ile ilk inşasındaki yüksekliği 10 metre kısalmıştır. Atatürk Barajı dolgu hacmi bakımından Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük barajıdır. Yıllık ortalama su akışı 26 654 milyar metreküp, toplam su depolama hacmi 48,7 milyar metreküptür.

ARAŞTIRINIZ – DÜŞÜNÜNÜZ

Sizce Atatürk Barajı’nın gövde hacmi nasıl hesaplanmıştır?

  • Cevap:

Gövde hacmi ölçüsünde kullanılan metreküp ne anlama gelmektedir? Bu ölçü farklı şekillerde de ifade edilebilir mi?

  • Cevap:

SIRA SİZDE

Araç ve Gereçler: dikdörtgenler prizması şeklinde bir kutu, cetvel, kâğıt, kalem.

Kutunun taban ayrıtlarının uzunluklarını cetvel ile santimetre cinsinden ölçerek taban alanını hesaplayınız.
Kutunun yüksekliğini cetvel ile santimetre cinsinden ölçünüz. Taban alanı ile yüksekliğin uzunluğunu çarparak kutunun hacmini hesaplayınız.
Elde ettiğiniz sonucu hangi birimle ifade edebilirsiniz?
Kutunun ayrıt uzunluklarını metre ve desimetre cinsinden de yazarak hacmini tekrar hesaplayınız.
Elde ettiğiniz hacim değerlerini hangi birimlerle ifade edebilirsiniz?
Farklı birimlerle elde ettiğiniz hacim değerlerini karşılaştırınız. Değerler arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Hacim değerlerini farklı birimlerle ifade etmenin avantajı var mıdır?

  • Cevap:
[syf]6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 222 Cevapları Engürü Yayınları[/syf]

Metreküp (m3), desimetreküp (dm3), santimetreküp (cm3) ve milimetreküp (mm3) hacim ölçme birimlerindendir.
Hacim ölçme birimlerinde büyük birimler küçük birimlere dönüştürülürken verilen sayı her adım için 1000 ile çarpılır. Küçük birimler büyük birimlere dönüştürülürken ise verilen sayı her adım için 1000’e bölünür.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
[syf]6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 223 Cevapları Engürü Yayınları[/syf]

Depoyu tamamen doldurmak için gereken su desimetreküp cinsinden sorulduğundan verilenleri desimetreküpe çevirelim.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
[syf]6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 224 Cevapları Engürü Yayınları[/syf]

ARAŞTIRINIZ – DÜŞÜNÜNÜZ

Hacmin V harfiyle gösterilmesinin nedenini araştırınız.

  • Cevap:

SIRA SİZDE

1. Aşağıda verilen hacim ölçme birimlerini istenilen birimlere çeviriniz.

  • Cevap:

a. 81 m3 = 81 000 000 cm3
b. 256 000 cm3 = 0,256 m3
c. 52 000 cm3 = 52 dm3
ç. 1,27 dm3 = 1270 cm3
d. 4560 dm3 = 4,56 m3
e. 19 m3 = 19 000 dm3

2. Yandaki dikdörtgenler prizmasının hacmini hesaplayınız. Hesapladığınız değeri santimetreküp ve desimetreküp cinsinden ifade ediniz.

  • Cevap: 7 m3 = 7000 dm3 = 7 000 000 cm3

3. Aşağıdaki dikdörtgenler prizmalarının hacmini hesaplayınız. Metreküp cinsinden ifade ediniz.

  • Cevap:

a. 64 000 cm3 = 0,064 m3
b. 7200 dm3 = 7,2 m3

4. Hacmi 48 metreküp olan bir deponun içine hacmi 8000 santimetreküp olan kutulardan boşluk kalmayacak şekilde kaç tane konulabileceğini bulunuz.

  • Cevap: 6000

5. Bir ayrıtının uzunluğu 5 metre olan küp şeklindeki havuzun yarısını su ile doldurabilmek için kaç desimetreküp su gerektiğini bulunuz.

  • Cevap: 62,5 m3 = 62 500 dm3

6. Hacmi 72 desimetreküp olan deterjanın, hacmi 1200 santimetreküp olan en az kaç şişeye boşaltılabileceğini bulunuz.

  • Cevap: 60

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Engürü Yayınları Sayfa 221-222-223-224 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz 🙂

Matematik Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap